Artikel in de Bode

In de Bergen op Zoomse Bode van 30 juni een verslag van de schaakfesitviteiten van afgelopen zaterdag.

Schaakfestijn een groot succes

Schaakvereniging viert haar jubileum

BERGEN OP ZOOM – Na vele maanden voorbereiding vierde de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV zaterdag 26 juni tijdens het Straattheaterfestival één van de hoogtepunten van het jubileumjaar, met allerhande schaakactiviteiten op en rond de Grote Markt.

De hele dag werd BSV hierbij terzijde gestaan door internationaal schaakmeester Hans Böhm en vrouwelijk schaakgrootmeester Bianca Muhren. De beurt was eerst aan 12 jeugdschakers uit Bergen op Zoom en omstreken, die in Hotel Grand-Café Old Dutch allemaal tegelijkertijd een partij speelden tegen hen speelden, en vervolgens nog een partij. De 11-jarige Bergse jeugdspeler Alik Tikranian wist hierbij remise te spelen tegen Bianca Muhren. Begin van de middag trokken een wit en een zwart schaakleger door het centrum op naar de Grote Markt, het publiek uitnodigend hen te volgen. Op de Grote Markt stond al een king-size schaakbord gereed, waarop de levende schaakstukken een anderhalve eeuw oude partij naspeelden, onder begeleiding van Hans Böhm en Bianca Muhren. De zwarte koningin, zeer geliefd bij haar onderdanen, werd belaagd door een horde witte stukken, maar zag kans met materiaalwinst de zwarte koning te belagen. De partij eindigde echter met de zelfopoffering van de witte koningin, die daarmee haar onderdanen in de gelegenheid stelde de zwarte koning mat te zetten.

De schaakstukken werden uitgebeeld door leden van Het Gezellentoneel en Met een bek vol tanden. Vervolgens was het de beurt aan de grootste schaakstukken ter wereld, gemaakt door de Steenbergse kunstenaar Peter de Koning. Van onder de Peperbus werden deze schaakstukken verplaatst naar het reuzenschaakbord, en vanaf half 5 werd met deze reuzenschaakstukken een partij gespeeld tussen Hans Böhm en Bianca Muhren. Beide spelers gaven aan dat het lastig was het overzicht te houden wanneer je zelf tussen de stukken loopt, maar vonden het wel een unieke ervaring. De partij eindigde in remise. Als afsluiting van de schaakfestiviteiten op deze dag speelden Hans Böhm en Bianca Muhren nog een tweetal simultaanwedstrijden, waarbij ze het beide keren opnamen tegen 12 spelers elk. Hans Böhm had een zware avond: hij verloor van Arjon Severijnen, en moest genoegen nemen met remise tegen Otto Berger, Eric van Elven, René Punt en Patrick Speek. Tegen Bianca Muhren behaalden Pieter-Jan Demmers en Peter van Oevelen remise. De organisatie kijkt tevreden terug op een zeer geslaagde schaakdag, die alleen tot stand kon komen dankzij de inzet van vele vrijwilligers binnen en buiten de vereniging, zowel voor als achter de schermen, en de bedrijven die deze festiviteit hebben gesponsord. BSV organiseert op woensdagvond 30 juni van 20 tot 22 uur, en zaterdagochtend 3 juli van 10 tot 12 uur, in Café Bellevue twee kennismakingsmomenten voor belangstellenden.

Er volgen dit jaar nog enkele jubileumactiviteiten, waarover informatie te vinden zal zijn op de jubileumwebsite, jubileum.bozschaak.nl

Vreugdedansje van de zwarte stukken wanneer de koningin een witte pion slaat

Vreugdedansje van de zwarte stukken wanneer de koningin een witte pion slaat

 

Comments are closed.