Het Grootste Schaakspel ter Wereld en het Guinness Book of Records

Vandaag legt kunstenaar Peter de Koning in BN/De Stem uit waarom het grootste schaakspel ter wereld niet in het Guinness Book of Records wordt opgenomen:

De Koning aast op eigen beeldentuin

door Marc Molenaars

STEENBERGEN – De Steenbergse kunstenaar Peter de Koning overweegt een terrein aan te kopen voor opslag en expositie van zijn mega-kunstwerken.

“Op mijn eigen werf heb ik niet voldoende plaats om alle kunstwerken te presenteren. Wat ik wil, is een eigen park waarin ik alle grote objecten die ik gemaakt heb, kwijt kan. Een klein openluchtmuseum, zeg maar.”

De Koning timmert (met een kettingzaagt) al jaren aan de weg met fors uit de kluiten gewassen kunstwerken: mega-klomp, mega-stoel, mega-tafel, mega-kerststal en een mega-fallus. En afgelopen zaterdag toonde hij op de Grote (uiteraard) Markt in Bergen op Zoom zijn jongste creatie: het grootste schaakspel ter wereld. De metershoge stukken werden ook daadwerkelijk gebruikt. Schaakmeester Hans Böhm nam het op tegen grootmeester Bianca Mühren. “Ik vond het wel een mooi gezicht”, zegt De Koning. “Het zag er heel kunstzinnig uit. Ik was er wel tevreden over. Die Böhm is trouwens ook wel een geschikte peer. Hij had het echt in de vingers en ik vond het een gezellige vent. Ik heb trouwens ook zelf nog een potje tegen hem geschaakt en je zult het niet geloven: ik heb verloren.”

De Steenbergse kunstenaar heeft de schaakstukken inmiddels weer bij zijn huis staan, keurig in het gelid, in twee rijen. De Koning verwacht heel wat kijkers. “Er komen in elk geval Russen en Chinezen kijken. Toen ik hier die klomp van zeven meter had staan, kwamen de mensen ook van heinde en verre. Er belden zelfs Amerikanen die vanuit Amsterdam naar hier wilden komen.”

De belangstelling van toeristen zou ongetwijfeld nog groter zijn geweest als De Koning een vermelding in het Guinness Book of Records zou hebben gekregen. Maar dat zit er niet in. “De schaakvereniging heeft ze wel vier keer aangeschreven, maar ze happen niet toe. Beetje flauw, maar ik maal er niet om. Probleem is dat er al een schaakspel staat vermeld, stukken van 1,50 meter hoog. Maar dat zijn van die ronde stukken, zoals je die in een doosje koopt. Dat vind ik saai. Maar als ik in het recordboek wil komen, dan kan dat alleen als ik de stukken die er nu in staan overtref. Ze zijn niet bereid een nieuwe rubriek aan te maken.”

De Koning steekt zijn energie liever in andere zaken. Zoals de ontwikkeling van een nieuwe klomp, deze keer een van tien meter lang, vier meter hoog en vier meter breed. Aanzienlijk groter dus dan de vorige. “Hij wordt mega”, voorspelt hij. “Voor de klomp van zeven meter was al belangstelling uit alle hoeken van Europa, ik ben benieuwd wat dit gaat worden. Waar de vorige is gebleven, weet ik niet. Ik heb hem verkocht via een maritieme veilingsite. De kopers dachten zeker dat ze er in konden varen. Dat was niet zo, al heb ik er in Veghel wel een keer Sinterklaas mee ingehaald. Ik weet ook dat hij nog een tijdje voor het stadhuis van Lopik heeft gestaan, maar sindsdien ben ik het spoor bijster.”

Op de Bergse Grote Markt toonde kunstenaar Peter de Koning zaterdag het grootste schaakspel ter wereld. Hans Böhm (foto) speelde met de metershoge houten stukken tegen Bianca Mühren. foto Peter van Trijen/het fotoburo
Op de Bergse Grote Markt toonde kunstenaar Peter de Koning zaterdag het grootste schaakspel ter wereld. Hans Böhm (foto) speelde met de metershoge houten stukken tegen Bianca Mühren. foto Peter van Trijen/het fotoburo

Comments are closed.